Het klimaat speelt een steeds grotere rol bij de dingen die we in ons dagelijks leven doen. Mensen zijn zich meer en meer bewust van het feit dat zij zelf iets kunnen doen aan de klimaatverandering. Om huiseigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen, heeft de overheid een voorlopig energielabel toegekend aan iedere woning in Nederland. Het label kent zeven verschillende klassen, van zeer energiezuinig (A) tot zeer onzuinig (G). Wil je jouw woning verkopen? Dan het je een definitief energielabel nodig. Hiervoor moet je een aanvraag indienen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij een definitief energielabel voor hun woning aanvragen.
Waarom een energielabel?
Lang niet iedere Nederlander ziet het nut van een energielabel in. Als je niet van plan bent om te verhuizen, is dit te verdedigen. In dat geval ben je namelijk niet verplicht om een voorlopig label om te zetten in een definitief energielabel. Toch ontkom je in sommige situaties niet aan een energielabel aanvragen. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk als je van plan bent om te verhuizen. Aan de hand van dit label kan de koper namelijk zien in welke energieklasse het huis valt. Je vraagt een energielabel overigens niet alleen aan voor het verstrekken van informatie. Nee, want bij de verkoop van jouw woning draag je het label over aan de koper. Een energielabel is tien jaar geldig.
Energielabel aanvragen verandert in 2021
Met ingang van 2021 gaat het aanvragen van een energielabel anders in zijn werk dan voorheen. Je kunt het label dan niet meer via een speciale tool van de overheid aanvragen. Vanaf 1 januari 2021 moet je namelijk een afspraak maken met een energieadviseur. Hij komt op de afgesproken dag en tijd bij jou langs om het huis te inspecteren. Tijdens zijn inspectie kijkt hij onder meer naar de beglazing, isolatie van muren, vloeren en daken, tapwatervoorziening, verwarmingstoestel, ventilatiesysteem en de aanwezigheid van zonnepanelen en/of een zonneboiler. Op basis van zijn inspectie maakt de energieadviseur vervolgens het definitieve energielabel voor jouw woning op.
Energielabel kopen bij externe partij
Heb je geen zin en/of tijd om je te verdiepen in energieadviseurs? Dat hoeft ook niet. Tegenwoordig kun je namelijk ook een energielabel kopen. Denk nu niet dat je in dat geval onder de gehele inspectie uitkomt, want dat is niet het geval. Nee, want dit is namelijk verplicht. Kies je er voor om een energielabel te kopen? Dan hoef je zelf vrijwel niets te regelen. Je vraagt dan direct online een energielabel aan en plant een afspraak in met een energieadviseur. Het gaat hier om slechts één adviseur, waardoor je niet hoeft te kiezen. De adviseur staat vervolgens op de afgesproken datum en tijd bij jou voor de deur. Hierdoor zet je een voorlopig energielabel makkelijk en snel om in een definitief label.
Kun je een definitief energielabel nog wijzigen?
Als je enige tijd geleden een huis gekocht hebt, kun je besluiten deze energiezuiniger te maken. Zo leg je mogelijk zonnepanelen op het dak en misschien verwarm je het water voortaan wel met een zonneboiler. Dit heeft gevolgen voor het energielabel van jouw woning. Het is alleen niet zo dat dit ook standaard wordt toegevoegd aan het label. Nee, hier moet je een nieuwe aanvraag voor indienen. Ook dan moet er en adviseur langskomen. Deze neemt jouw woning opnieuw onder de loep en past het energielabel aan als dit nodig is.