Alhoewel het weer in ons land behoorlijk wisselvallig is, zijn er over de langere termijn wel trends zichtbaar. Zo zien we dat over het algemeen de temperatuur toeneemt. Die Elfstedentocht, die wordt steeds onwaarschijnlijker, terwijl we van een hittegolf meer of minder niet meer zo vreemd opkijken. Daarnaast zien we ook dat de droogte toeneemt. Er valt over het algemeen minder neerslag dan we gewend zijn, en als deze valt is deze vaak minder nuttig. Neerslag komt namelijk meer en meer in flinke plensbuien, in plaats van op regelmatige basis in een wat meer bescheiden vorm. Een groot deel van de neerslag die valt kan door de grote hoeveelheid die tegelijk naar beneden komt niet goed door de grond worden opgevangen, waardoor er naast overstromingen op de langere termijn juist een drogere grond ontstaat. Hoe gaan we om met deze nieuwe omstandigheden, die we waarschijnlijk niet snel kwijt zullen raken?
Slimmer omgaan met water
Nu de droogte Nederland zeker in de zomer meer en meer in zijn greep houdt, zullen we ermee moeten leren omgaan. We zullen naar verwachting alleen maar meer periodes krijgen waarin er minder neerslag valt dan we gewend zijn, en dan onze natuur eigenlijk nodig heeft. Dat betekent dat we bijvoorbeeld beter voorbereid moeten zijn op bos-of-heidebranden, en wellicht aanpassingen moeten doen in de begroeiing om snelle uitbreiding hiervan te voorkomen.
Ook moeten we slimmer leren omgaan met water. Nu we vaker periodes zullen meemaken waarin er een dreigend tekort aan drinkwater kan ontstaan, is het een ieders verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar manieren om, zeker in de zomer, ons drinkwaterverbruik terug te dringen. De makkelijkste manier om dat te doen, is door het regenwater wanneer het valt beter te benutten. Zeker bij hoosbuien valt er veel meer dan de grond op dat moment aankan. Als we allemaal een deel van dat water opvangen, bijvoorbeeld in regentonnen, slaan we twee klappen in één: we hebben minder last van overstromingen én we sparen water op om bijvoorbeeld te tuin te sproeien wanneer het erg droog is.
Meer aandacht voor de dijken
Drogere periodes zouden minder last van water moeten betekenen, toch? Niet helemaal. Dat we in Nederland weinig last hebben van het water in zeeën en rivieren, hebben we grotendeels te danken aan onze dijken. Deze zijn echter kwetsbaar voor te droge omstandigheden. Hierdoor drogen zij uit en verliezen zij hun stevigheid. Juist in droge periodes is de kans op een dijkdoorbraak dus aanwezig. Om deze reden worden de dijken landelijk steeds verder verstevigd, om eventuele problemen voor te zijn. We zullen onszelf en ons land op dit soort manieren moeten aanpassen aan ons veranderende klimaat.