Het kan je echt niet ontgaan zijn: onze zomers lijken steeds warmer te worden. Een hittegolf is al lang geen uitzondering meer. Sterker nog: we kijken niet eens meer raar op van meerdere hittegolven per zomer, en zien hitterecords sneuvelen alsof het niets is. Maar alhoewel het best lekker kan zijn, zo’n warme, zonnige zomer, zijn onze huizen en eigenlijk ook onze levens er niet echt op aangepast. We snakken na een paar dagen tropische warmte naar frisse lucht, naar een goede nacht slaap. Maar hoe zorg je daarvoor?
Hoe krijg je de warmte eruit?
We zijn in Nederland dol op huizen met grote ramen. Dan kunnen we optimaal profiteren van de zon, als deze schijnt. Een prima gedachte, en inderdaad, op koelere dagen een prima manier om de warmte een beetje naar binnen te halen, en te besparen op stookkosten. Op de warmste dagen van het jaar zijn die grote ramen echter ook bijna onze grootste vijand. Want wat komt er een hoop warmte door naar binnen!
Ook onze daken zijn niet echt gebouwd met een langdurig brandende zon in het achterhoofd. Vaak zijn ze donker van kleur, dat de warmte lekker vasthoudt, en vooral gericht op het vasthouden van de warmte van binnenuit. De warmte van buiten naar binnen tegenhouden, dat is iets waar we nooit al te veel over na hebben gedacht. We zijn Nederland, het kikkerlandje, waarom zou je?
Met de hete zomers die we nu kennen, geeft dat een behoorlijke uitdaging. Want hoeveel moeite je ook doet, hoe goed je de boel ook dicht houdt en beschermt tegen de zon, uiteindelijk slaat de warmte toch echt de woning binnen. En hoe krijg je hem er dan weer uit? Wachten tot een koeler moment, bijvoorbeeld de nacht, en dan flink luchten is een idee. Maar om de warme lucht echt te verdrijven, en deze te vervangen door koele lucht, kun je beter een airconditioning kopen. Dat doen ook steeds meer mensen, nu onze zomers steeds warmer worden. Met name de split airco is populair, dankzij zijn goede werking en redelijk gemakkelijke installatie.
Zorg dat je koel blijft
Heb je niet de mogelijkheden om een airco te kopen? Dan is je huis koelen echt behoorlijk lastig. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om te zorgen dat je zelf in ieder geval koel blijft als je wilt slapen. Een ventilator, liefst een beetje grote, doet prima zijn werk. Hij koelt de lucht niet af, maar zorgt wel voor een constante luchtstroom om jou heen, waardoor je het vanzelf wat kouder krijgt. Ook vlak voor je naar bed gaat een koelelement in je bed leggen, verpakt in een kussensloop, kan ervoor zorgen dat je bed in ieder geval lekker koel aanvoelt en de eerste uren ook aangenaam blijft, zodat het in slaap vallen gemakkelijker gaat.