Duurt het bij jou in huis ook altijd zo lang voor er heet water uit de kraan stroomt? Over het algemeen geldt dat hoe verder je van de CV-ketel of andere warmwatervoorziening je verwijderd bent, des te langer je erop moet wachten tot het water eindelijk warm is. Dat moet tenslotte via leidingen een aardige weg afleggen door je woning. Het kan ook gemakkelijker. Heet water, direct als je de kraan opendraait, waar deze zich ook bevindt. De oplossing is in dat geval een boiler, die waar je maar wilt binnen een seconde voor warm of zelfs gloeiendheet water kan zorgen.
Hoelang duurt het bij jou?
Als jij beneden in de keuken de warme kraan opendraait, hoelang duurt het dan tot er ook echt heet water uit komt stromen? En hoeveel liter water heb je in de tussentijd zinloos weg laten stromen? In de meeste woningen wordt het water geleverd vanaf een centrale plek, meestal op de bovenste verdieping van het huis. Hier staat in veel gevallen een Cv-ketel, een combiketel eigenlijk, die zowel de centrale verwarming als de waterkranen van heet water voorziet. Deze heeft eventjes nodig om aan het werk te gaan als er van ergens in het huis een ‘verzoek’ om warm water komt. Vervolgens moet het warme water dat de ketel produceert via de leidingen naar de kraan in kwestie worden getransporteerd. Zeker als de ketel op zolder staat en de kraan op de begane grond, kan dat best even duren, meer dan een minuut als je een beetje pech hebt. Bovendien kan in dit proces ook nog eens wat warmte verloren gaan, wat natuurlijk zonde is.
Mede om deze reden kiezen steeds meer mensen ervoor om het water te verwarmen op de plek waar dit het meest gebruikt wordt. Dat kan bijvoorbeeld de badkamer zijn, zeker wanneer je een bad hebt kan dat een slimme keuze zijn, maar zeker ook de keuken.
Een elektrische boiler in je keuken
In heel wat keukenkastjes zit hij al ‘verstopt’: een elektrische boiler. Deze zorgt er ter plekke voor dat er altijd warm en zelfs kokendheet water beschikbaar is. Direct op het moment waarop je de kraan opent, zonder wachttijd. Op deze manier gaat er geen water verloren, en hoef je ook nog eens minder lang te wachten. Bovendien worden elektrische boilers uitsluitend aangesloten op de elektriciteit, en hebben zij dus geen gas nodig. Heb je een woning waarin geen gasaansluitingen aanwezig zijn, of wil je zelf zo min mogelijk gas gebruiken, is dit dus ook een prima manier om hier mee om te gaan.